Stránky

2020/10/27

Z oblak dolů

„Mamíííí, nudle, utříí.“ Martínek ubrečený, batolící se k matce. Ta s povzdechem vytáhne papírový kapesník z balíčku, který vyndala z boční kapsy přebalovací tašky. „Nemáš tak furt řvát. Nic se ti neděje. No, tak už nebreč. Nic se přece nestalo.“ V hlase ženy se mísí útěcha, naštvanost, odevzdanost a nuda. Popadne usoplené dítě, zvedne ho, dá mu letnou pusu na čelo a vrazí ho do kočáru. Přikurtuje ho, ať nemůže utéct, ulomí mu půlku rohlíku. Pravou nohou odbrzdí, a s tíhou prožitých posledních dvou let, zatlačí do kočáru.

Takhle si to nepředstavovala, když v Dětském ráji, s břichem převažujícím ji dopředu, vybírala postýlku a načechrané peřinky do kolíbky. Těšila se na voňavé, růžové, hodné miminko. Konečně se ho dočkala, pohladila si majetnicky oblý výstupek. Pět let přemlouvala muže, hučela do něj, pořiďme si dítě, stmelí nás to, budeme šťastnější. Nechtěl. Přemlouvala ho tak dlouho, až odešel. Pak si našla Martina. A hned bylo všechno jinak! Chtěl dítě, klidně hned. Nebyl to problém. Jenže u něj nebylo nic problém. Ani se zadlužit, jezdit pařit s kamarády, opít se a nepřijít do práce. Ale to bohužel zjistila, až když už byla těhotná. Takže další rozchod a stalo se to, co si neuměla představit. Bude svobodná matka. V pětatřiceti. Taková ostuda na celou vesnici, jak říká její matka.

Šílenej porod, akutní císař, dítě koliky, obličej sešklebený, rudý od řevu, odmítal se přisát, prsa ji bolela, jeden zánět za druhým. Tohle v reklamách na dětské plenky a krémy neuvidíte. Nic vás na to nepřipraví.

Samozřejmě má svoje dítě ráda, jen k němu necítí tu obří lásku, co čekala. Nedalo jí dítě vše, co od něj chtěla. Nekonečná únava, špinavé šaty a nekonečné otáčení obrázkových knížek převažují nad vším.

Spadla ze svého, v hlavně načechraného obláčku, do reality pokakaných plen, nulového zůstatku na účtě. Nelitovala, byla ráda, že dítě má, jen už věděla, že splněný sen se v realitě promění v něco jiného.

Tlačila do kopce, Martínek, s drobky od rohlíku v koutku pusinky, pomalu začínal zavírat oči, přicházel polední spánek a vítaly ho sny o modrém autíčku, které se mu tuhle líbilo za výlohou hračkářství.

Žádné komentáře:

Okomentovat