Stránky

2011/05/01

Zvláštní jízda s Axolotl roadkill

Když jsem dostala na výběr z knih, které bych si mohla přečíst, tak jsem přeskočila zvučná jména a vybrala si tuhle u nás zatím neznámou autorku. A to z těchto pěti důvodů (plus to, že kniha vychází ve Světové knihovně Odeonu, což je vždy záruka kvality).

První: Autorka
Helene Hegemann je mladá spisovatelka, která měla na svém kontě před napsáním této knihy také již například divadelní hru. Tento svůj román napsala v osmnácti letech. Mimo to česká a německá kultura má k sobě blízko, a proto je dobré ji sledovat.

Druhý: Kontroverze románu
Román vyvolal poměrně bouřlivé reakce, řešilo se, zda se nejedná o plagiátorství. Hegemannová v textu používá pásáže z blogů, písniček, knih či filmů. Je to opisování nebo moderní forma tvorby, kdy začleňuje cizí dílo do svého?

Třetí: Téma
Ústřední postavou knihy je šestnáctiletá Mifti. Nechodí do školy, má pochybné přátele, vyrůstá se sourozenci. Má problematický vztah s otcem a v sobě nedořešenou smrt matky.

Čtvrtý: Forma
Nečekejte klasický styl vyprávění, právě naopak se můžete těšit na hotový mix deníku, blogu,  dialogů, písničkových pasáží, mailů, esemesek. Je to náročnější na pozornost, protože autorka nedělá pauzy, celý text plyne bez zastávky. Občas vás bude šokovat, občas vás uhrane krásou vět. Rozhodně vás nenechá chladnými a budete na obsah knihy reagovat; rozčilovat se, souhlasit. Záleží, u jaké pasáže zrovna budete. 

Pátý: Název
Axolotl roadkill. Co si představit pod takovým názvem? Co znamená? Proč byl takto zvolen? Bude to v knize vysvětleno? Ano, bude a rozhodně vám to nepřinese zklamání. Symbolika obsažená v názvu plně odpovídá obsahu knihy.

Současná literatura je důležitá, protože zobrazuje problematiku dnešních dospívajících, jak oni žijí, jak to vnímají. Čekáte, že to bude šokující a provokující. Ano je, ale ne tím předvídatelným způsobem -  popisem sexu a braní drog. Tedy samozřejmě to tam naleznete, ale v přijatelné míře a hlavně budete překvapeni jazykem, kterým je kniha napsána. Věty jsou občas složité, ale je v nich něco, co vás nutí je číst a zamýšlet se nad nimi.

Jeden z velkých významů literatury je vyvolat  emoce, diskuzi. Tato kniha to bezesporu dokázala.

Verdikt: Doporučuji. Stojí za to udělat si na tuto kontroverze vzbuzující knihu vlastní názor.

Kniha: Helene Hegemann - Axolotl roadkill
Rok vydání: 2010, česky: 2011. Originální název: Axolotl Roadkill

2 komentáře:

  1. Už nějaký čásek se k tomu chystám, ale nebyla jsem plně rozhodnuta. Tak teď už jsem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budu ráda, když pak napíšeš, jak se ti to líbilo.

    OdpovědětVymazat