Stránky

2012/08/16

Guy de Maupassant - Miláček


Pohledný a chudý mladík Georges Duroy, který neváhá využít příležitostí a pořád postupuje dál po žebříčku mezi bohatší a tudíž váženější občany Paříže. Využívá k tomu i milenky, které snadno podléhají jeho kouzlu. Však, když ho dcera jeho první milenky na úrovni pojmenuje Miláček, uchytí se to, a nakonec mu tak říkají všichni. Přes známého se dostane k práci v novinách, přestože neumí psát. 

Miláčkovi nejde o ženy, o lásku, ale o peníze, moc a slávu. Vypůjčí si peníze, výhodně se ožení. Z obyčejného vojáka se nakonec stává šéfredaktor novin. Mění si jméno na Du Roy, aby vypadal jako šlechtic.

Z ženských postav, které v knize vystupují, jsou tři zásadní. Vdaná paní de Marelle, která se stane jeho první milenkou, a která mu každou další odpustí a vždy se k němu vrátí. Madeleine Forestierová, žena novináře píšící za něj jeho články. Virginie Waltrová, matka dvou dospělých dcer, kterou vztah s Miláčkem zdrtí. (Jak prožívala vztah ona, jak odolávala, podlehla, zešedivěla, mne zaujalo nejvíce). 

Z děje mi také v paměti uvízla cesta za rodiči na venkov a souboj. 

Příběh Miláček patří k autorovým nejznámějším dílům. Čte se dobře, ale Příběh jednoho života se mi líbil mnohem více.

Obálka titulu Miláček

Žádné komentáře:

Okomentovat