Stránky

2014/09/11

cesta - zápisky / dojmy

Jsem zpět.

Praha-Řím-Palermo.
pláž
pláž
pláž
Palermo-Řím-Praha.

Týden života. Cestování dvou holek před třicítkou.

Crossbody. Sportovní tenisky. Fotoaparát cvaká.

Kufr na letišti. V Římě převléci do kraťasů. Dojet na nádraží a ubytovat se v malém útulném bed and breakfast.

Na recepci dostat mapu a vyrazit do ulic. První italská zmrzlina. Krásný výhled do obzoru památek ve světle zapadajícího slunce.
Úl lidí a hlasů na Španělských schodech. Kdo by si nevzpomněl na Audrey!
Fontána di Trevi za sklem. Hodit minci pro návrat.

Únava. Číst Moraviovu Římanku. Psát dojmy z cest do malého čtverečkovaného sešítku. Napsat manželovi.

Jít spát. Jedna postel, jedno prostěradlo. Linda na levé straně, já na pravé (v Palermu prohodíme).

Nový den. Slunce svítí. Vatikán a jeho plné náměstí a vysokost obvodových zdí.

Colosseum, které se zdá Lindě malé. Forum Romanum, ve kterém bloudíme a na které nemáme tu správnou představivost - nevidíme lázně a stadion a další budovy v kráse, ve které tu kdysi stály.

Kašny, bělost, sochy.

Příběh se známkami - vydá na samostatnou povídku. Slibuji si, že ji napíšu.

Sedáme do šálkových křesílek, objednáváme si gnocchi ("Rajčata jen v Itálii chutnají jako rajčata." Lindo, četla jsi mi ten citát několikrát, jak to bylo? Vidíš, už po pár dnech si ho nepamatuji.)

Třetí den na cestách. Den přeletu.

Přesuny lidí, tisíce vzletů a přistání. Co si z těch cest za poznáním nového odnášíme? Stojí vynaložené peníze, čas, energie za to? 4.9.*

Sicílie. Udeří na nás vlhkost, moře, slanost, žár slunce už při výstupu z letiště. Dělám impresionistické fotky nás dvou - mají zachytit vlnění vzduchu, horkost a paprsky.

Dojedeme do našeho ubytování. Komunikace přes google translator, protože pán Sicilián neumí anglicky ani slovo. Chudák je úplně zpocený, jak se nám snaží - italsky samozřejmě - vysvětlit, kdy je snídaně, proč máme jiný pokoj. Nakonec se asi domluvíme.

(A celý týden budeme s Lindou řešit, proč se na ně snažíme mluvit anglicky, když rovnou můžeme mluvit česky? Ten pocit, že tu někdo anglicky bude umět alespoň pár vět - ano, byl naivní.)

Teprve pár dní na cestách, ale připadá mi to jako věčnost. Užívám si to, přitom cítím jistý neklid. Bolí mě nohy.  5.9.

Palermo. Špinavé, odpadky na zemi, ale ne zase tak hrozně moc, řev skútrů a sirén, úzké uličky, milí lidé, nedobré jídlo (špatně volené podniky? pokaždé? není možné). Palermo mě uchvátilo až na druhý a třetí pokus. Druhý - je večer, lampy svítí, jejich světlo dopadá na lesklé kameny, z nichž jsou tvořeny chodníky. Třetí - procházka městem brzy ráno - ulice prázdné, ranní slunce, fontány, náměstí.

6.9. už sobota 8.00
Rozevřít okenice. Nevyspalá, ale těšící se na nový den.

Výlet do Cefalů. Je tam svatba. Zrovna na naše tříměsíční výročí. Připomínám si náš obřad. Dojímá mě to.

Velké vlny, plno řas.

Výpisek z Moravia (Římanka): Každý z nás vidí svůj ráj v pekle druhých.

Palermské autobusy. Namačkané, nejezdící na čas, málo sedaček. Každodenní cesta na pláž Mondello.

Písek bílý a černý. Mini mušličky (odvezu si dvě).

7.9. Jedna odpoledne
Na pláži je v neděli evidentně celé Palermo. Je nádherně. Pečeme se. Koupeme se. Okolo tisíce turistů. Zrovna si sousedka koupila troje ponožky.

Písek po celém těle, světlé moře, kluk namazaný vrstvou krému tak, že je úplně bílý, smějeme se tomu.

Honba za něčím, co si odsud odvezeme. Jak to dopadá? Linda ukořisťuje hranatý prsten v barvě moře od místní umělkyně. A taky brýle od černocha na pláži. A já nakonec kupuji (romantickou! světlou!) velkou kabelku za 30 % původní ceny v obchodě, který sousedí hned s vchodovými dveřmi vedoucí do puchu chodby, která vede do prvního patra, kde bydlíme.

Linda lakující si nehty na červeno. 7.9.

Zmrzlina v housce.

Zabalená do šátku, rozpuštěné krepaté vlasy, písek po nohách, sluníčko svítí, užíváme si poslední moře. Čtu povídky o mužích, užívám vůni vody, její slanost, pleskot vln. Intenzita z toho, že se nám pobyt krátí? 8.9.

Poslední den strávíme přesuny, přejezdy, čekáním a přelety. Vstáváme v půl třetí ráno, domů se dostanu ve čtyři odpoledne. Čas přemýšlet, rekapitulovat. A těšit se - domů, za mužem.

Cesta, od které jsem nechtěla nic čekat. Cesta, na které jsem si odpočinula a užila si moře. Cesta, na které jsem poznala další zajímavá místa. Cesta, která byla cílem, ho splnila.

Květina ve váze. V italských barvách. Nemožnost lepšího návratu.

-----------------

* výpisky z kostičkovaného sešitu, který jsem si vedla na cestě

Žádné komentáře:

Okomentovat