Stránky

2015/04/08

Modlitby po mexicku

Děj knihy se odehrává v mexickém státě Guerrero, kde žijí převážně jen ženy s dcerami. Muži utekli, povětšinou do Spojených států. Hlavní postavou a vypravěčkou příběhu je dospívající Ladydi. Dívka vypráví o tom, jak tady na hoře, kde už skoro nikdo nebydlí, přežívají.

Mají vykopané jámy, kde se ukrývají před příjezdem černých SUV. V těch jezdí překupníci drog a dívky kradou. Matky dcery stříhají nakrátko, černí jim zuby, zatajují jejich pohlaví. Přesto nemají sílu je ubránit. Ladydi vypráví příběh svůj, své matky, svých kamarádek. Dočteme se, jak zde probíhá výuka, jak se utíkaují schovat před postřikem, který shazují letadla, jak zmizí a už se nikdy nevrátí.

Kniha, která nespadá do mainstreamu - a to já ráda. Bohatost jazyka, obrazotvornost obratů. Tak trochu působí jako magický realismus. A představa, že se tohle doopravdy děje - člověku nahání hrůzu.

Ze začátku je potřeba si na styl autorky zvyknout, ale vyplatí se to, protože pak budete odměněn neuvěřitelným příběhem a krásným jazykem. 

"Když se ke mně její slova dostala, jako by se odrazila od stočené pružiny. Moje tělo bylo pinballový hrací stůl a ta slova do něj narážela jako kovové kuličky, tloukla, kutálela se mi sem a tam po pažích i nohou a kolem krku, dokud nespadla do nejcennější jamky mého srdce."

Kniha je rozdělena do tří částí. První, největší se odehrává v dětství a současnosti Ladydi, nám dává překvapivý obrázek, jak to v malé části Mexika chodí. Druhá část nás zavede už do Acapulca a třetí až do vězení. Tedy ani o zvraty tu není nouze. 

Autorka Jennifer Clementová mluvila s desítkami žen, prožívala s nimi jejich příběhy, a tak není divu, že kniha působí až autobiografickým dojmem. 

Děkuji Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku, bez něj bych si pravděpodobně tuhle knihu nepřečetla a nevěděla bych tak, že mě to má mrzet. 


Obálka titulu Ukradené modlitby

Žádné komentáře:

Okomentovat