Stránky

2011/03/26

Poznejte pravou tvář Nemesis

Pokud máte rádi detektivky, tak na knihu od Jo Nesba již určitě netrpělivě čekáte. Pokud jste sváteční čtenáři tohoto žánru, je pro vás Nemesis dobrá volba.

Venku propuklo jaro, ale já tyto poslední dny prožila v sněhem zahalených stránkách výborného detektivního příběhu. A právě jsem obrátila poslední. Příběh se uzavřel. Zůstal jen dojem, který zanechal. Ten se vám tady pokusím zprostředkovat. 

Spousta děje, zvratů a akce. Přitom je to srozumitelně popsáno. Má to spád, ale není to zbrklé. Více dějových rovin, které se různě prolínají. Atraktivní prostředí norského Osla, kniha nás ale přenese i do jiných koutů světa (např. Brazílie). Přehršel zajímavých a  různorodých postav.

Tak to jsou takové záblesky, které by se o knize daly říci. Teď trochu podrobněji k ději. Ústřední postavou je Harry Hole, který vyšetřuje případ zastřelené ženy při bankovní loupeži. Na případu spolupracuje především s policistkou Beátou Lønnovou. Ta se specializuje na rozbor videa z banky, které jim pomůže několikrát se posunout v případu dopředu.

Harry Hole není v žádném případě ideální muž ani příkladný policista. Alkoholik,  který má nevyřešené milostné vztahy. Právě jedna z žen je klíčová pro druhou hlavní dějovou linku. V tomto případě se Harry rozhodne nepostupovat podle protokolu a jedná na vlastní pěst. Což ho samozřejmě přivede do spousty potíží. Kromě toho ještě pátrá po nejasnostech v případu zabité kolegyně. 

Nemesis je součástí zatím osmidílné románové série, jejíž první díl autor vydal již v roce 1997. Nebojte se, kniha se dá číst úplně odděleně a vše je v ní dořešeno. Přesto se na pozadí vine příběh, který vás určitě nenechá ujít si v říjnu pokračování.

Před časem se spustila lavina severských detektivek. Může nám připadat, že jich teď v češtině vychází až příliš mnoho. Pokud by však všechny dosahovaly kvalit knih Jo Nesba - klidně ať se strhne další!


Verdikt: Doporučuji. Prostě poctivý severský detektivní román.

Kniha: Jo Nesbø - Nemesis
Rok vydání: 2002, česky: 2011. Originální název: Sorgenfri

Žádné komentáře:

Okomentovat