Stránky

2011/03/19

Černobílý svět není vůbec jednoduchý

Seděla jsem v autobuse, dočítala poslední stránky knihy a po tváři mi začaly stékat slzy. Ne kvůli tomu jak kniha končí, ale proto že končí. Už nebudou další stránky s příběhy paní Skeeter, Aibileen, Minny a dalšími postavami.

Jak je patrno z úvodu, nebude to úplně klasická recenze, ale spíše můj dojem, který jsem si z knihy odnesla. Přesto alespoň základní fakta:
Kniha začíná v srpnu roku 1962 a končí o dva roky později. Děj příběhu se odehrává v městečku Jackson v Mississippi a je soustředěn na černošské hospodyně a jejich zaměstnavatelky, manželky bohatých mužů. Všichni vztah mezi bílou paničkou a černou hospodyní berou jako daný. K myšlenkám, že by tomu tak nemuselo být je impulsem snaha paní Skeeter napsat o tomto tématu knihu. Což se jednoduše řekne, ale ve skutečnosti je to nesmírně náročné - pro obě strany.

Když knihu čtete, připadá vám, že to není o roce 1960, ale přinejmenším 1860. Všichni známe příběhy Rosy Parksové a Martina Luthera Kinga (mimochodem o obou je v knize zmínka). Ale přesto o vztazích mezi černochy a bělochy na jihu spojených států nevíme téměř nic. Toto je kniha, která nám to umožní změnit a na základě vypravování příběhu tří obyčejně neobyčejných žen pochopit alespoň něco málo z tohoto složitého a problematického soužití.

Kniha je zaměřena na tři ústřední postavy (dvě černošky a jedna běloška) prostřednictvím kterých je příběh postupně vyprávěn. Děj se pohybuje kupředu pomalu, tak jako v životě nejde o nějaké převratné a překotné změny. V tom je velká síla románu. V jeho uvěřitelnosti, opravdovosti.

V knize nejde o žádné velké idee či cíle. Smyslem ústředních postav je pouze poukázat na to, že by se k sobě lidé měli slušně chovat a nerozdělovat se do různých tříd jen na základě barvy pleti.

Kniha vás lapí hned od první stránky. A nepustí do poslední. Neuvěřitelně čtivě napsáno. Postavy nejsou jen kladné nebo záporné. Jsou opravdu napsány tak, že je vidíte před očima jako z masa a kostí. Kéž by každý autorský debut byl takový. Pro mne už teď jedna z knih roku. Určitě by byla škoda nechat si ji ujít.

Verdikt: Doporučuji. Je to kniha, kterou s chutí přečtete a na kterou nezapomenete.

Kniha: Kathryn Stockettová - Černobílý svět. 
Rok vydání: 2009, česky: 2011. Originální název: The Help

3 komentáře:

  1. Děkuji, ale není. Já už nemám sílu ani to znovu číst. Raději jsem to úplně zapomněla.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, The Help je fantastická knízka. Taky se mi moc líbila. Tesím se, az film bude k dostání na dvd, protoze dostat se do kina pro me není jen tak.

    OdpovědětVymazat