Stránky

2012/09/19

Miloň Čepelka - Deník haiku 2

Momentky haiku.
Jako když jemně stiskneš 
fotoaparát.

Čepelkova haiku zbožňuji. Už první knížka je ta, kterou často jen tak listuji. Stačí si přečíst pár veršů a člověk má hned o čem přemýšlet. Navíc je to takové drobné pohlazení po duši. Ilustrace Jiřího Hovorky kouzlo knížky jen podtrhují. 

Druhá knížka je menší a obsahuje haiku z let 2010 a 2011, ale opět stojí za to. Nemá cenu cokoliv víc o tom psát, protože nejlépe o knížce řekne samotné haiku:

Neohlížej se.
Co umřelo, nevzkřísíš.
Pukne ti srdce.
------
Jít za nadějí
beze špetky jistoty,
to je to pravé.
-------
"Pojíš-li, budeš
jako Bůh," řekl jí had.
"Stejně bezradná."
--------
Věřil jsem, že mi
mává motýlek štěstí.
Ale byl to mol.
--------
Mozek zrazuje,
když je ho nejvíc třeba.
Srdce radí líp.

Obálka titulu Deník haiku 2


Miloň Čepelka - Deník haiku 2
Vydalo nakladatelství Čas v roce 2012.

1 komentář:

  1. Zdravím,

    bohužel tady došlo k velikému nedorozumění a nepochopení..
    Knihu jsem obdržel darem a mohu říct, že v celé sbírce prakticky nenajdete ani jedno jediné Haiku. Nanejvýš tak možná "senryu" (malá sestra haiku) v záplavě aforismů, či miniatur, jednoduše vecpaných do formátu 5-7-5 slabik. To bohužel ale na haiku nestačí, tím spíš, že tento systém funguje jen v japonštině a beze zbytku je do ostatních jazyků v podstatě nepřevoditelný..
    Pana Čepelku mám, coby herce a cimrmanologa, velmi rád, avšak považuji za pomýlené a zcela neprofesionální, takto mystifikovat čtenáře a veřejnost vydáváním uvedených dílek za "haiku". Pro ozřejmení, proč se o haiku nejedná, přikládám pár slov z haiku-deníku současného nejlepšího (dle mého názoru) českého tvůrce haiku - "Darmošlapa" Romana Szpuka.

    "Haiku dokáže napsat každý, alespoň po prostudování zákl. formálních pravidel, ale už každý nedokáže psát haiku a tady naprosto nezáleží na věku, pohlaví, vzdělání apod. Haiku je "specifický" pohled na svět, způsob myšlení, pochopení souvislostí, náhled do podstaty a autentičnosti věcí, ale v žádném případě jakási kytičkovaná poezie, duchaplné aforismy, citáty, epigramy, které "hloubkou své myšlenky" oslňují amatérské literáty. Haiku je konkrétní a logické, je to konstatování situace "tady a teď ", není to žádné plkání o citech, žádná metafyzika, spiritismus, duchovno. Haiku není pouze jedna z forem poezie, která má své zákonitosti, jako např. sonet, balada apod. Haiku je způsob života a myšlení."

    (převzato z Darmošlapových "E@mails" na www.haikuplus.blogspot.cz)

    Prem

    OdpovědětVymazat