Stránky

2011/07/05

Alain de Botton: Umění cestovat

Začalo léto, doba dovolených, prázdnin, volna. Taky máte chuť na pár dní opustit každodenní stereotyp a uvidět něco nového? Nové krajiny, nové lidi, nová místa, nové zvyky? Načerpat z cest energii, motivaci, inspiraci? Prostě cestovat. Anebo naopak jste nemocní, nemůžete z nejrůznějších důvodů odjet, ale o krásy cest nechcete přijít? Nebo jen chcete sáhnout po dobré knížce a počíst si?

Pokud alespoň jednou kladně zakývete hlavou, tak se vydejte do knihkupectví a v regálech hledejte Umění cestovat od Alaina de Bottona.

Kdybych měla o knize říct něco jednou větou, pomohla bych si trošku názvem známého filmu a řekla bych vám: Všechno co jste chtěli vědět o smyslu a významu cestování, ale báli jste se zeptat (nebo vás to ani nenapadlo). Podle mne tato věta dokonale vystihuje knihu. A vlastně by nebylo třeba nic dodávat, ale přesto tady máte pár podrobností.

Kniha je rozdělena do pěti kapitol, přičemž se první čtyři člení na dvě podkapitoly. Vždy se na začátku dozvíte kam se v té které části vydáte a která osobnost bude vaším průvodcem. Přestože je text rozdělen do kapitol, knihu vnímám jako román.

Dočtete se o životě Wordswortha, Edwarda Hoppera či např. Alexandra von Humboldta. Botton využívá úryvky z dopisů, cituje básně, popisuje obrazy. Dozvíte se spoustu informací, například o Flaubertovi, jak moc miloval Egypt. To je hlavní náplní první části kapitoly, v druhé se autor zaměřuje na sebe, na své prožitky a své vnímání. Místa, na která se při četbě vypravíte jsou také různorodá - od Madridu přes Skalisté hory a Barbados třeba do Londýna.

Každá z pěti částí mne něčím zaujala, např. problém venkova versus město byl velmi zajímavý, závěrečná kapitola věnovaná tomu, že nemusíme cestovat, jen koukat kolem sebe - vždyť je toho tolik, co nevidíme a vnímáme jako samozřejmost. Autor rozebírá význam cedule na letišti, jak se liší od těch, které přinášejí stejné informace, jen v jiné zemi - všimli byste si toho vy, zaujalo by vás to? Tato kniha vás to naučí.

Kniha obsahuje řadu pasáží, které by stálo za to si podtrhat, vypsat, ale hlavně zapamatovat a - teď přijde to nejtěžší - zabudovat do naše myšlení. Ostatně o tom mluví i sám autor:

Jsme schopni docela dobře vidět krásu jen tím, že otevřeme oči, ale jak dlouho si tu krásu udržíme v paměti, bude záležet na tom, jak vědomě a úmyslně ji vnímáme.

Takže vnímejte všechno, co vám okolní svět nabízí, tato kniha vám bude dobrým pomocníkem.

Verdikt: Doporučuji. Inspirativní a čtivá kniha.

Kniha: Alain de Botton - Umění cestovat
Rok vydání: 2002, česky: 2010. Originální název: The Art of travel

Žádné komentáře:

Okomentovat