Stránky

2012/05/07

Claudia Piñeiro – Tvá

Taková nenápadná, drobná knížka latinskoamerické autorky. A přitom je to skvělá knížka. A neuvěřitelně napínavá k tomu.

Kniha o tom, jak se podvádíme. Jak je nevěra fyzická málo v porovnání s tím, jak si lžeme, zatajujeme, klameme, nedůvěřujeme, spřádáme intriky. 

Ze začátku příběh vypadá velmi prostě – dojde ke zločinu, kdy nešťastnou náhodou zemře Ernestova milenka, co se podepisuje Tvá. Iris se rozhodne chránit svého manžela – ale to by on nesměl mít další tajemství a lhát ještě více.

Do děje vstupuje jejich dospívající dcera Lali, které si vlastně nikdo nevšímá, přestože sama prochází těžkou  životní zkouškou.

Vypadá to jednoduše – ale pak Tvá opět vstupuje na scénu, a Ines podniká další kroky, které vedou k – řekněme zajímavému závěru, ať vám tu všechno nevyzradím. Ostatně vždyť i v knize je konec lehce otevřený.

Zajímavé na tomto literárním díle je, jak je kniha psána. Časté změny formy vyprávění vás určitě zaujmou. Největší prostor má Ines Pereyrová. Občas jsou kapitoly o ní podané er-formou. Některé části mají podobu zápisů policejního vyšetřování. Kapitoly věnované dceři Lali vždy v podobě čistého dialogu.

Román Tvá je v češtině první možností, jak poznat tuto argentinskou spisovatelku, a rozhodně stojí za to se s ní seznámit. Kniha je napínavá, má spád, nápaditá. U mne dobrý.



Claudia Piñeiro – Tvá
Vydalo nakladatelství Plus v roce 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat