Stránky

2012/05/26

Taylor Stevensová – Lovkyně informací

Nejdřív mysli, pak konej; nejdří zjisti, pak bojuj.

Chcete-li se na chvilku nechat unést na území Afriky. Máte-li rádi příběhy s neohroženou hrdinkou, která je výjimečná a nadprůměrná ve svém oboru. Tak třeba z těchto dvou důvodů můžete sáhnout po knižním debutu Taylor Stevensové Lovkyně informací.

Vanessa Michael Munroeová je mladá žena, která je dobrá v tom, co dělá. Dosah věhlasu o jejích schopnostech zjistit potřebné informace - o čemkoliv, kdekoliv, od kohokoliv - je nevídaný. Nyní ale stojí před případem, jaký nikdy nedělala. Má pátrat po ženě, která před čtyřmi lety zmizela uprostřed Afriky. 

Je to pro ni výzva, nejen z důvodu, že se jedná o jiný druh pátrání než dosud provozovala, ale především proto, že ji práce zavádí do Afriky, tam odkud pochází, kde má nedořešené vztahy, neuzavřenou minulost. Vanessa se rozhodne čelit démonům a práci vezme - a kolotoč událostí se roztáčí, a točí se ve stále zrychlujícím se tempu.

To, že tentokrát nepůjde vše, jak je obvyklé, je Vanesse jasné od začátku. Nutnost necestovat sama, ale s doprovodem v podobě přítele rodiny ztracené ženy Milesem Bradfordem. Zvláštní podmínky otce, který si ji najal. I vysoká odměna za splnění úkolu. 

Děj nás zavede do několika států Střední Afriky, například do Kamerunu, Gabonu, ale především do malé země Rovníkové Guinee.

V knize se splétá touha po penězích, zrada, nedůvěra, odlišná mentalita, láska, pomoc. Informace přibývají, ale jednání některých osob zůstává stále nepochopitelné. Co je ještě potřeba zjistit? A bude to stát za případné oběti? 

Některé situace jsou už hodně neuvěřitelné, ale zase od tohoto druhu knih očekáváme hlavně, že se budeme bavit, tak se to dá autorce odpustit. Prostě kdo si chce odpočinout od chladného severského krimi podnebí, může být vyprahlá a horká Afrika dobrou alternativou.

Vanessa je tak trochu James Bond v sukních; řeší neřešitelné, dostane každého muže, kterého si vyhlídne, umí desítky jazyků, ovládá zbraně. Doufám, že se Vanessa v knižním světě úplně neztratí, silných ženských hrdinek není nikdy dost. 



Taylor Stevensová – Lovkyně informací
V květnu 2012 vydal Knižní klub.

Žádné komentáře:

Okomentovat