Stránky

2012/06/27

Jennifer Eganová - Návštěva bandy rváčů

"Čas je rváč, no ne? Snad se od něho nenecháš buzerovat?" 
Scotty zavrtěl hlavou. "Má mě dávno v hrsti."

Kniha složená ze třinácti kapitol, které samy o sobě tvoří příběh. Každá "povídka" je trochu jiná - dobou, kdy se odehrává, způsobem vyprávění, osobou vypravěče. Přesto je to román. Protože vedlejší postavy v jedné kapitole se stanou hlavní v druhé. A vůbec nevadí, že je zde skok desítek let a z New Yorku se přesuneme do Keni. 

Knihu drží pohromadě její hlavní motiv - čas, stárnutí, pomíjivost. Kniha vyznívá smutně, alespoň já takový dojem po dočtení měla. Důležitou roli v knize také hraje hudba, protože v téhle branži se většina postav pohybuje. 

Velmi zaujme kapitola předposlední, která je vyprávěna z pohledu dvanáctileté dcery jedné z postav, a to v podobě powerpointové prezentace. Takže na šedesáti slidech vidíme její příběh. 

Čte se to dobře, postavy v nás přetrvají déle než poslední stránky doslovu. Kdo by taky zapomněl na kleptomanku Sashu, hudebního producenta Bennieho, co si dává do kávy šupinky zlata nebo třeba na Scottyho, co si žije ve své podobě světa složeného z jedniček a nul, a přitom chytá ryby v East River. Žádná postava to nemá jednoduché a s přibývajícím časem, jak život utíká a vpravuje nás do určitých pozic, je to jen a jen horší. Jenže, takový život prostě už je. 

Pulitzerova cena za rok 2011.

Obálka titulu Návštěva bandy rváčů


Jennifer Eganová - Návštěva bandy rváčů
V roce 2012 vyšlo v Odeonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat