Stránky

2011/11/27

Leanne Shapton - Významné artefakty

Dámy a pánové pozor! Tato knížka není obyčejná knížka.

Vztah dvou lidí, muž a žena. Poznají se, zamilují se, žijí spolu, a jak se často stává, jejich cesty se zase rozejdou. Kolik knih bylo napsáno na toto téma? Kolik takových milostných příběhů už jsme přečetli? Strašně moc. Takže proč sáhnout po této knize? Protože je úplně jiná, protože tomu dodává jiný rozměr.

Je to obyčejný příběh, překásně zajímavě vyprávěný, ideálně se hodící do dnešních dnů. On je devětatřicetiletý fotograf, ona o třináct let mladší redaktorka, která píše do NY Times o dortech. Oba jsou poměrně úspěšní, potkají se na večírku a příběh může začít.


Tahle knížka se vymyká už od začátku. Od samotného předlouhého názvu - Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd. - a napsala ji Leanne Shapton.

Není to kniha psaná klasicky, vlastně není psaná vůbec. Jedná se o aukční katalog, který vám představuje předměty dvou lidí, které je spojovaly. Stovky položek, do detailu popsaných a doplněných fotografií. Nakonec vždy uvedena částka, na kterou byla daná věc oceněna. Pohlednice, pyžama, lístky z bistra, knihy, chňapky, nákupní seznamy. Maličkosti, které se během běhu času mezi dvěma osobama nenápadně objevují a vrství - a pokud se na ně takto s odstupem podíváme, vidíme jak hodně dovedou o vztahu mezi ním a ní vypovědět.

Tahle knížka je úžasná v tom, že při jejím čtení, když si prohlížíte jednotlivé položky katalogu a pronikáte hloub a dál do vztahu dvou lidí, vlastně vstupujete do jejich soukromí, protože vidíte věci, které denně používali, v kterých žili, které pro ně byly podstatné.

Přiznám se, že jsem nevěřila, že tato kniha může zaujmout až do té míry, že vás tak vtáhne a zapůsobí víc než klasický román. Možná je to tím, že vás donutí vzpomínat a prohrabat se ve svých krabicích, kde máte ukryty lístečky a fotky svých vlastních minulých vztahů. Tahle knížka vás dostane, zapůsobí na vaši citlivou stranu.

Nevím, jak autorka přišla na ten úžasný nápad takhle vyprávět příběh, ale je to dokonalé a dobře, že se tak stalo. Muselo dát dost práce vše promyslet a nafotit. Nechápu, jak se jí do těch položek dokázalo dostat kouzlo vztahu, jeho sílu, lásku, ten vztah s celým jeho vývojem. U některých položek se usmějete, u některých dojmete.

Na mne nejvíce zapůsobily vzkazy na pohlednicích a dialogy, které spolu vedl pár na programech divadelních představení. A proto, když si zde dovolím uvést na ukázku alespoň jednu z položek, které jsem si oblíbila, vybrala jsem tuto:

1017
Divadelní program ke hře Večeře o osmé
Program k představení hry Večeře o osmé v divadle Vivian Beaumont Theater. Okraje jsou popsány střídavě rukopisem Doolanové a Morisse: "Ty pláčeš?/ Ne, to je alergie./ Pláčeš!" 21,3 x 14x4 cm.
10 - 15 USD

Pokud hledáte něco netradičního, něco originálního a dobrého tak zkuste tuhle knížku, myslím, že nebudete zklamáni.

Verdikt: Doporučuji. Významné artefakty je kniha, která v knihovně nezapadne, budete se k ní vracet, listovat a vzpomínat.

Kniha: Leanne Shapton - Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.
Rok vydání: 2009, česky: 2011. Vydala Kniha Zlín

Žádné komentáře:

Okomentovat