Stránky

2012/04/16

Borge Hellström & Anders Roslund: Box 21

V knihkupeckých regálech věnovaných severské krimi lze nejnověji najít knihu Box 21 od dvojice švédských autorů. Já vím, řeknete si, další severská detektivka, copak to nikdy neskončí? A vlastně máte pravdu, i já si chtěla už od nich dát pauzu, přesto jsem v tomto případě udělala ještě výjimku. Protože dokud budou vycházet detektivky dobré kvality, tak není důvod se jim vyhýbat jen proto, že se vezou na současné vlně zájmu. Kniha Box 21 od Hellströma a Roslunda mezi ty nejlepší dle mého názoru patří.

Dva zločiny. Jeden nenapravitelný gauner, který se ocitá po krátkém trestu opět na svobodě a Lydia, dvacetiletá žena roky nucená k prostituci, která odmítá takhle žít dál, a proto spáchá zločin. Dva případy, které jsou spojeny především osobou vyšetřovatele Ewerta Grense. Osobou, která si nese bolest z minulosti; stárnoucí, plešatící, nepříjemný kolega, kterému ostatní nerozumí, ale všichni ho ctí, protože je prostě dobrý policista.

Děj knihy se odehrává během několika červnových dní. Krátké kapitolky a rychlé střídání vypravěčů umožňují rychlý spád a, jak se hezky česky říká, pěkně to odsejpá.

Knihu bych rozdělila na dvě části. V té první jde o seznámení s postavami, jejich situací, pohnutkami, které je vedou až ke zločinu. Ve druhé části se soustředí autoři především na policejní složku, na policajti Svena Sundkvista a Ewerta Grense. Jak naloží s informacemi, ke kterým se dostanou? Co je důležitější – pravda mrtvých či neublížit živým? 

To je to, co mne na knize nejvíce zaujalo. Řešení téhle otázky, jak je to nesnadné a donutí vás to přemýšlet – jak byste se rozhodli vy? Po přečtení knihy o tom určitě přemýšlet budete.

Avšak i tato kniha má své slabiny. Možná tím, že autoři jsou dva, tak se objevují opakující věci, které popisují to, co už jsme se dočetli dříve (např. proč Ewert nerad pracuje s mladým státním zástupcem). Také se mi u některých výrazů nelíbil český překlad (např. častější použití slovesa vyprázdnil kelímek místo vypil). Jsou to drobnosti, ale trošku mne to při čtení rušilo.

Ale síla téhle knížky je v něčem jiném - v jejím tématu (obchod ze ženami, zločin, vina a trest, stud, pohnutky k činům) a jak k němu přistupuje. 

A co obsahuje samotný Box 21? To důležité a podstatné. A co to je? To už si musíte přečíst sami.

Verdikt: Máte-li rádi švédskou krimi a potřebujete čtivo na deštivý víkend, je toto dobrá volba.

Kniha: Borge Hellström & Anders Roslund: Box 21
Rok vydání: 2005, česky: 2012. Originální název: Box 21
Vydal: Knižní klub

Žádné komentáře:

Okomentovat